Kryptoměny - snadno, pohodlně a bezpečně!
(+420) 777 439 677

Kryptoměnové novinky únor 2023

Články ze světa kryptoměn.

Autor: FreeCoin.cz

Únor byl ve znamení regulačních zásahů do krypto sektoru, ale i celé řady zajímavých novinek. Tentokrát zazní velká jména gigantů ze světa tradičních technologických společností. Nebudou chybět ani drobné krůčky kupředu v akceptaci kryptoměn. Těmi nejzajímavějšími novinkami za poslední měsíc vás i tentokrát bude provázet Kytka, kterého můžete znát z redakcí některých nejznámějších českých kryptowebů.

Pro začátek krátký pohled na graf Bitcoinu.

Graf BTC / USD - únor 2023

Druhý měsíc roku 2023 je za námi. Zatímco leden byl co se týče růstu ceny Bitcoinu nadprůměrný, v únoru trh působil váhavě a nerozhodně. Zřetelný je relativně úspěšný pokus medvědů otestovat nižší úrovně ještě před polovinou měsíce. BTC vytvořil únorové low na ceně cca 21 500 USD. Následně iniciativu převzali býci a hlavní kryptoměna se zastavila až na rezistenci okolo kulatých 25 tisíc dolarů. Koncem měsíce se BTC vrátil prakticky na stejnou cenu, za jakou se obchodoval na začátku února, tedy cca 23 200 dolarů za jednotku.

Můžeme zmínit, že nástup býků vedl 16. února k dvoucifernému růstu BTC o 15 %. Bitcoineři si tak užili největší jednodenní růst od září 2022. Mohli tomu pomoct velcí hráči. Podle společnosti Lookonchain přiteklo na krypto trh za předešlých šest dní do 16. února téměř 1,6 miliardy dolarů z institucionálních transakcí.

Propouštění v krypto průmyslu se v únoru výrazně zpomalilo. Zatímco v lednu šlo o 2 850 zrušených pracovních míst, v únoru bylo propuštěno odhadem 570 zaměstnanců krypto firem.

Nejvyšší anglická fotbalová ligová soutěž Premier League oznámila, že fanouškům nabídne digitální karty hráčů. Karty budou vydány jako NFT tokeny na ethereovém blockchainu pomocí platformy společnosti Sorare. Ta současně oznámila, že dohoda s Premier League byla uzavřena na následující 4 roky. Karty mohou zákazníci sbírat a stavět z nich týmy k online hrám, nebo s nimi obchodovat na různých NFT tržištích, jako je OpenSea a další.

Finská krypto obchodní platforma typu peer-to-peer (P2P) LocalBitcoins v únoru ohlásila svůj zánik. Ve čtvrtek 9. února se tak oficiálně po více než 10letém provozu rozloučila s uživateli. Uvedli:

„Bez ohledu na naše úsilí překonat výzvy během probíhající velmi chladné krypto zimy jsme s politováním dospěli k závěru, že LocalBitcoins již nemohou poskytovat svou službu obchodování s bitcoiny.”

Kryptoburza Kraken souhlasila s tím, že vypne svou krypto staking službu pro zákazníky z USA a zaplatí 30 milionů dolarů jako pokutu. Dosáhla tím mimosoudního urovnání obvinění americké Komise pro cenné papíry a burzy, že nezaregistrovala program pro úročení kryptoměn jako cenný papír. Jelikož šlo o mimosoudní vyrovnání, nevznikl tím precedens pro další společnosti nabízející stejnou službu. Nicméně SEC poměrně jasně vyslala signál, že staking programy krypto platforem považuje za neregistrované cenné papíry.

Komisařka SEC Hester Pierceová, která byla proti, krok ostře kritizovala. Pierceová na oficiálním webu komise napsala, že jednorázové vynucovací akce nejsou řešením. Dále uvedla:

„Používání vynucovacích opatření k tomu, abychom lidem řekli, jaké jsou zákony v rozvíjejícím se odvětví, není účinný ani spravedlivý způsob regulace.”

SEC nelenila a pokračovala v zátahu na krypto sektor. Regulátor obvinil společnost Paxos, emitenta stablecoinu Binance USD (BUSD), z neregistrované nabídky cenných papírů. Společně s ministerstvem financí New Yorku (NYDFS) donutili Paxos zastavit tvorbu nových jednotek BUSD a odsudit tak projekt k pomalému zániku. Krok, do případného rozhodnutí soudu, krok kromě zastrašujícího efektu neovlivnil další stablecoiny. Nicméně šéf Binance Changpeng Zhao naznačil, že může dojít k odchodu těchto firem z USA.

„Jestliže by byl BUSD považován za cenný papír soudy, bude to mít hluboký dopad na to, jak se bude krypto průmysl vyvíjet (či nevyvíjet) v jurisdikcích, které jsou takto řízeny. Vzhledem k přetrvávající regulatorní nejistotě na určitých trzích budeme přezkoumávat další projekty v těchto jurisdikcích, abychom zajistili, že naši uživatelé budou izolováni od jakéhokoli nepřiměřeného poškození,” uvedl Zhao.

Nadešlo spuštění bitcoinových NFT – známých jako Ordinals. Vůbec poprvé ve 14leté historii Bitcoinu je nyní část síťové aktivity využívána k jiným účelům, než jsou peer-to-peer platební převody. Technologické aplikace stojící za protokolem Ordinals byly umožněny soft forkem Taproot, který vstoupil v platnost v listopadu 2021.

Glassnode pak informovala, že Ordinals přispěly ke krátkodobému nárůstu využití bitcoinové sítě. To vedlo k nárůstu počtu nenulových bitcoinových adres na nové historické maximum 44 milionů.

Graf počtu BTC adres - únor 2023

Salvador pokračuje v šíření Bitcoinu do světa. Po uvedení bitcoinového velvyslanectví ve Švýcarsku Salvador pokračuje partnerstvím s Texasem. Díky tomu má podle oznámení salvadorské velvyslankyně ve Spojených státech vyrůst první “bitcoinová ambasáda” v USA.

Druhá největší kryptoměna podle tržní kapitalizace je již od poloviny ledna deflačním aktivem. Umožnil to notoricky známý upgrade EIP-1559, který mimo jiné přinesl pálení poplatků. Celkem od sloučení, k němuž došlo před 157 dny, ubylo z oběhu k 20. únoru 29,228.35 ETH v hodnotě cca 50 000 000 $.

Graf ETH supply - únor 2023

Hongkong chystá umožnit malým i velkým investorům nakupovat kryptoměny. Taková politika je přitom v přímém rozporu s legislativou zakazující většinu krypto operací v Číně. Čínští představitelé – včetně zástupců čínského styčného úřadu – byli v posledních měsících pravidelně viděni na hongkongských krypto setkáních. Z těchto informací pak plyne, že Čína pravděpodobně tyto kroky v tichosti podpořila, možná proto, aby si vytvořila jakýsi testovací region pro kryptosektor.

Google Cloud se stane validátorem sítě Tezos a společně s jeho týmem se chystají budovat aplikace Web3 na blockchainu. V souladu s dohodou bude Google poskytovat vybraným začínajícím inkubátorům Tezos kredity Google Cloud a mentorství prostřednictvím cloudového programu Google for Startups.

Hudební platforma Spotify testuje novou službu nazvanou „token-enabled playlists,“ která umožňuje přístup k hudbě pomocí peněženek s NFT tokeny. Podle oznámení spolupracuje s Web3 světem pro hry a média Overlord. K přístupu k tomuto typu playlistů na Spotify uživatelům stačí vlastnit nezaměnitelné tokeny (NFT) Creepz.

Americká kryptoburza Coinbase oznámila spuštění Base - vlastní layer-2 sítě pro tvorbu decentralizovaných aplikací. Podle společnosti poslouží jako most, který přivede uživatele do krypto ekonomiky.

Spolupráce mezi gigantem v oblasti finančních služeb Mastercard a Web3 technologickou společností Immersve nabízí nové platební řešení pro spotřebitele na Novém Zélandu a v Austrálii. Zákazníkům umožní k placení kartami Mastercard používat digitální měny, včetně stablecoinu USDC, a to přímo z jejich Web3 peněženek.

Připojte se k našim spokojeným zákazníkům Poslední realizované obchody
Výkup
0,1183 BTC 30.4.24
Prodej
2,0000 SOL 18.4.24
Prodej
1,0000 ETH 18.4.24
Výkup
0,0372 ETH 17.4.24
CHCI TÉŽ INVESTOVAT NEBO PRODAT

Zaujala Vás naše nabídka a rádi byste investovali do kryptoměn a nebo již kryptoměny vlastníte a rozhodli jste se je prodat a získat tak finanční prostředky? Neváhejte nás kontaktovat na níže uvedené kontakty a nebo využijte formuláře výše.